آنتاموباهیستولیتیکا

آنتاموباهیستولیتیکا                                                            (Entamoebahistolytica)

Enta

این از نظر مورفولوژی دارای چهار شکل می‌باشد؛

1.     تروفوزوئیت: که معمولا بین  60- 15میکرون است و در این شکل آمیب فاقدگلبول قرمز است و هنوز به جدار روده بزرگ حمله‌ور نشده‌است. فرم مینوتا وقتی به نسج حمله‌ور شد، فرم(Magna) ماگنا یا هماتوفاژ نامیده می‌شود.

2.     پری‌کیست: که معمولا بین 20-13 میکرون است.

3.     کیست: که کاملا گرد و مدور است و به شکلهای تک هسته‌ای – دوهسته‌ای و چهارهسته‌ای دیده می‌شود و اندازه آن 2±15 میکرون است.

4.     متاکیست: که در مدفوع دیده‌نشده و فقط در توباژ روده باریک مشاهده می‌شود. فرم چهارهسته‌ای آمیب شکل بالغ و قابل انتقال و عفونت‌زا می‌باشد.

entamo 

نشانه‌های دیسانتری آمیبی:

    اسهال خونی – کرامپ‌های شکمی – بی‌اشتهایی – کاهش وزن – ضعف عمومی و بیرون‌روی تا 12بار در روز به صورت اسهال انفجاری – زورپیچ

 

آمیب هیستولیتیکا آنزیم‌هایی ترشح می‌کند(پروتئولیتیک) که موجب نکروز بافت روده می شود.


 

تفاوت بین دیسانتری آمیبی و باکتریایی

آمیبی                                                   باکتریایی

PH اسیدی                                            PH قلیایی

مواد دفعی و اگزودای سلولی کم                 باکتری فراوان

گلبول قرمز تخریب شده و به هم چسبیده       بوی زننده

مقادیر زیادRBC نسبت به WBC                  وجود ماکروفاژهای بزرگ شبیه به آمیب

entamoeba 

 

     آمیب هیستولیتیکا از نظر رنگ آمیزی با رنگهای هماتوکسیلین و تری‌کروم قابل رنگ‌آمیزی می‌باشد که به تشخیص بهتر آمیب کمک می نماید.





نقش مدیریت در کنترل عفونت‌های بیمارستانی

    عفونتهاي بيمارستاني يكي از معضلات و مشكلات نه تنها بيمارستانها ، بلكه تمامي كشور است . ميزان وقوع اين عفونتها كه از حداقل 9/1 % تا بيش از 25% گزارش شده ، عمق فاجعه را نشان مي دهد . امروزه مصرف زياد و بي مورد آنتي بيوتيكها در درمان و جلوگيري از عفونتهاي بعد از اعمال جراحي موجب بروز ميكرو ارگانيزمهاي مقاوم به دارو شده است . در حاليكه اثرات مثبت آنتي بيوتيكها را نبايد ناچيز شمرد ، اما اعتماد به داروها موجب شده كه به روشهاي ضدعفوني و جداسازي بيماران ، كمتر توجه شود . از طرفي با توجه به گراني و كمبود داروهاي مختلفي كه درمان عفونتهاي بيمارستاني بكار مي روند ، بنظر مي رسد كه رعايت اصول بهداشتي براي مبارزه با اين عفونتها ، ساده تر و ارزانتر از درمان آنها باشد . اولين اقدام در كنترل عفونتهاي بيمارستاني ، تدوين برنامه مراقبتي است كه بتوان موارد عفونتهايي را كه در بيمارستان اتفاق افتاده است ، مشخص و تعيين نمود . به عبارت ديگر ، كنترل عفونتهاي بيمارستاني با انجام اقداماتي به منظور ارائه خدمات درماني و بهداشتي صحيح از طريق تدوين خط مش ها ، كنترل و ارزشيابي عمليات انجام شده و آموزش مداوم و مستمر صورت مي گيرد . قطعاً مديريت با نگرش نظام گرا به سلامت جامعه و اقتصاد بهداشت و بهره وري مي انديشد ، مي تواند با استفاده از نيروهاي بالقوه بيمارستان با ايجاد تشكل هايي گام عمده در اين جهت بردارد . اين نوشتار به نقش مديريت و كميته هاي كنترل عفونت در بيمارستان مي پردازد .

    يكي از عوارض ناشي از بستري شدن بيماران در مراكز درماني عفونت است ممكن است به حالت كمون باقي بماند و يا در مدت بستري شدن بيماران بروز كند . اين نوع عفونتها را عفونت نازوكوميال ( Nasocomial Infection  ) مي نامند كه از ريشه لاتين نازوكوميوم (Nasocomiun ) به معناي بيمارستان گرفته شده است .

    عفونتهاي بيمارستاني نه تنها به بيماران بلكه به هر فردي كه با بيمارستان تماس دارد ، اعم از كارمندان ، عيادت كنندگان ، كارگران و غير انتقال مي يابد . عفونتهاي بيمارستاني بدون ترديد يكي از مهمترين معضلات مراكز بهداشتي – درماني جهان است . ميزان وقوع آن در هر كشوري متفاوت است و حدود پنج الي پانزده درصد گزارش شده است .اين ارقام مربوط به مراكزي است است كه داراي سيستم فعال مراقبت و آمارگيري بوده و تا حدود زيادي در جهت كنترل عفونتهاي بيمارستاني فعال بوده اند . لذا مي توان تصور نمود كه بيمارستانهاي كشور ما احتمالاً داراي آمار بالاتري هستند . ارگانيسم هاي نازوكوميال در بيماراني باعث عفونت مي شود و تحت شرايط مناسب ، ساير بيماران يا پرسنل بيمارستان را مبتلا مي كند . آمار بدست آمده در آمريكا نشان مي دهد كه عفونتهاي نازوكوميال يكي از علل عمده مرگ و مير در آن كشور است . مطالعه اي اخيراً در اين كشور انجام شده كه نشان مي دهد 99 درصد از بيمارستانهايي كه عهده دار مراقبت از بيماران مبتلا به عفونت هاي حاد است . مقررات ويژه اي جهت كنترل انتشار عفونت وضع    نموده اند .

    در تحقيقي ديگر عوامل موثر بر كاهش ميزان عفونت هاي بيمارستاني را مورد بررسي قرار داده اند ، آنان در گزارش تحقيق خود     مي نويسند:به مدت نوزده سال ميزان شيوع عفونتهاي بيمارستاني در پانصد تخت در شمال ((كانزاس)) مورد بررسي و پيگيري قرار گرفت . ميزان عفونت به طور متوسط 9/3 بيشتر از پنج سال پيش از آن بوده است ؛ در اين بررسي يكي از عوامل كاهش شيوع عفونتهاي بيمارستاني ، تغيير در شيوه هاي مراقبت از بيمار است .

     در طي اين مدت ، مديريت ايمني و بهداشت كاردر آمريكا جهت كنترل تماس با عوامل بيماريزاي خوني وهمچنين محافظت نمونه هاي تشخيصي جدا شدن از بدن بيماران ، برنامه اي طرح ريزي نمود و برنامه هاي آموزشي توسط پرستاران مسئول كنترل عفونت، براي پرستاران شاغل ترتيب داده شد .يكي از برنامه ها ، آشناسازي پرستاران با استانداردهاي بهداشت حرفه اي وبرنامه ريزي كنترل عفونت در بيمارستانها بوده است .تحقيقي ديگر در ايران در خصوص ضرورت تعيين و اجراي استاندارد هاي پرستاري در پيشگيري از انتشار عفونت هاي بيمارستاني انجام شده كه نتايج نشان مي دهد : دستور العمل ها و استانداردهاي پرستاري بيانگر  سطح مطلوبي از عملكردهاي پرستاري است كه بر مبناي آن مي توان كيفيت ساختار ، فرايند و حاصل كار را مورد بررسي قرار داد. از استانداردهاي پرستاري هم بعنوان حذف و هم مقياسي براي بررسي عملكردها مي توان استفاده نمود. بوسيله تدوين و نشر استانداردهاي پرستاري توسط افراد ذيصلاح مي توان كيفيت مراقبتها را بالا برد ؛ در تلاشهاي پرستاري اثر بخش بايد شاخص ها و معيارهايي جهت مراقبت از بيماران مختلف با نيازهاي متفاوت در دسترس باشد تا پرستاران را در تصميم گيريها و تدابير پرستاري ياري داده و راهنمايي كند . در پژوهشي كه به منظور بررسي ميزان بكارگيري استانداردهاي پرستاري در پيشگيري از انتشار عفونتها انجام شد ، از تعداد 38 نمونه تصادفي شامل مسئولين ، پرستاران و بهياران شاغل در سيزده بيمارستان دولتي شهر اصفهان ، مشخص گرديد كه :

    1-      در نظام پرستاري ، استانداردهاي كاملاً معين و واضحي براي مقابله با عفونتها تدوين نشده است .

    2-      پرسنل پرستاري ، آگاهي كافي از استانداردهاي موجود را ندارند.

    3-      شرايط و امكانات لازم براي اجراي اين استانداردهاي موجود را ندارد .

 

    عوارض اين وضعيت سبب تنزل سطح سلامتي جامعه و بيماران بستري و سلب اعتماد علمي از پرستاري مي شود . همچنين افزايش هزينه هاي درماني، طولاني شدن زمان بستري بيمار و اشغال تختهاي بيمارستان ، اختلال در برنامه ريزي و مديريت بخشها، افزايش مصرف آنتي بيوتيكهاي ، ايجادمقاومت در ميكروارگانيسم هاي پاتوژن، اختلال در برنامه ريزي و اجراي فرايند پرستاري، افزايش حجم كاري پرستاري و ناهماهنگي در تيم درماني مي شود. با توجه به نتايج تحقيقات مختلف و عوارض بالفعل و بالقوه عفونتهاي بيمارستاني و هزينه هاي مازادي كه بر سازمانهاي بهداشتي –درماني تحميل مي شود ، بديهي است كه فقط در پرتو مديريت صحيح با نگرش سيستمي (نظام گرا ) كه به سلامت جامعه ، اقتصاد بهداشت و بهره وري مي انديشد، مي توان با تدابير مناسب ، به ميزان زيادي از اين عوارض پيشگيري و يا از شدت آن كاست.

    اولين قدم در كنترل عفونتهاي بيمارستاني ، تدوين برنامه مراقبتي است كه بتوان موارد عفونتهايي را كه در بيمارستان اتفاق افتاده است ، مشخص و تعيين نمود.بعبارت ديگر ، كنترل عفونتهاي بيمارستاني با انجام اقداماتي به منظور ارائه خدمات درماني و بهداشتي صحيحاز طريق تدوين خط مشي ها ،كنترل و ارزشيابي عمليات انجام شده و آموزش مداوم و مستمر صورت مي گيرد.

    براي مشخص كردن عفونت هايي كه در بيمارستان روي داده است به پرستار اپيدميولوژيست يا پرستار كنترل عفونت نياز است . روش برنامه هر چه كه باشد ، مسئله مهم احساس مسئوليت و فعال بودن افراد در وظايف محوله است . برنامه مراقبتي موثر ، موارد زير را شامل مي شود:

 

 1-      تهيه اطلاعات كافي در مورد عفونتهايي كه به وقوع پيوسته است.

 2-      تشخيص زود و به موقع شيوع عفونتهايي كه به وقوع پيوسته است.

 3-      حذف برنامه هايي كنترلي غير ضروري و دقت در كنترل عفونتهاي بيمارستاني .

4-      يادآوري مداوم اقدامات مهم به پزشكان و كارمندان بيمارستان براي كاهش عفونتهاي بيمارستاني.

 

     در حال حاضر ، با دانش و اطلاعات موجود ، حدود پنجاه درصد يا بيشتر موارد عفونتهاي بيمارستاني قابل پيشگيري نيستند. برنامه مراقبتي در بخشهايي از بيمارستان كه اغلب عفونتهاي قابل پيشگيري رخ مي دهند، بايد متمركز شود . اين عفونتها بستگي به طرز عمل و ابزار كار دارند ؛ نظير سوندادراري ،تزريق وريدي ، كاتتر درون عروقي كه اغلب در بخشهايي كه خطر عفونت زيادتر است بطور مثال زايشگاهها، بخشهاي مراقبت هاي ويژه مانند ((ICU )) و مراكز دياليز و اتاقهاي عمل جراحي. جمع آوري سوابق و اطلاعات به تنهايي در كنترل و پيشگيري عفونتهاي بيمارستاني ارزشي ندارد ، بلكه اقدامات اختصاصي براي كنترل بيماران بيماران عفوني، كارمندان و محيط بايد صورت گيرد و مشكلات بررسي شوند.

    ضمناً بايد توجه داشت كه تغيير مكرر در روشهاي پزشكي جراحي و تغيير در تركيبات دارو كه بيمار در بيمارستان با آن درمان مي شود، مشكلات عفونتهاي بيمارستاني و پيشگيري از آن را تغيير مي دهد ، براي بررسي اپيدميولوژي عفونتهاي بيمارستاني بايد اطلاعاتي در مورد تعداد و ماهيت موارد عفوني و اطلاعات مربوطه كه از منابع آزمايشگاهي و كلينيكي بدست آمده اند ، فراهم شود . در موارد عفوني گاهي موادي وجود نداردكه بتوان براي بررسي به آزمايشگاه فرستاد. بنابراين بسيار مهم است كه گزارش كاملي در بخشي كه عفونتهاي كلينيكي رخ داده است ، شرح مفصلي از ماهيت درماني آنها و هر گونه شرايط

     محيطي خاص ، ثبت و نگهداري گردد. ميكروبيولوژيست همچنين بايد گزارشي از ارگانيزمهاي ايزوله شده در هر بخش با اطلاعات مناسب در مورد حساسيت آنتي بيوتيكي، وجود فاز يا سرو تايپ ارگانيزم و يا ساير علائم شناسايي را ارائه دهد و تمام اين موارد را بطور كامل نظارت كند.

     احتمالاًبهترين راه براي انجام نظارت اين است كه فردي را بعنوان رييس كنترل عفونت تعيين نمايند تا تمام اطلاعات فراهم شده را به هم مرتبط سازد . رييس كنترل عفونت در ارتباط با گروهي از كاركنان بيمارستان شامل جراح، پزشك عفوني، پذيرش، كارشناس ارشد پرستاري و ميكروبيولوژيست همكاري مي كند كه كميته كنترل عفونت را تشكيل مي دهند.

  

كميته كنترل عفونتهاي بيمارستاني

    مديريت دربيمارستان با توجه به گستردگي تخصصهاو نيازهاي موجود امري بسيار پيچيده و در عين حال گسترده است.براي اداره هر چه بهتر بيمارستان، مديران مي توانند با استفاده از كميته هاي مشورتي كه در مراجع مختلف مديريت بيمارستاني به تعداد حدود سيزده كميته اشاره شده است ، به مشكل يابي و حل معضلات سيستم بپردازند. با توجه به اهميت مشكلات ايجاد شده توسط عفونتهاي بيمارستاني و تبعات آنها ، تشكيل كميته كنترل عفونت و با همكاري ساير كميته ها نظم كميته اجرايي، كميته حسابرسي( ارزشيابي عملكرد) و كميته كنترل كيفيت ،گام مهمي در افزايش بهره وري و بهينه سازي خدمات خواهد شد . كميته كنترل عفونت هر بيمارستان ، مسئول مشاهده تمام جنبه هاي كنترل عفونت در بيمارستانهاست. اين كميته، عفونتهاي اكتسابي از بيمارستان را مورد بررسي قرار مي دهد ، اهداف و اقداماتي را براي جلوگيري از اين عفونتها برقرار مي سازند و هنگام اپيدمي ، تحقيقات و يا ساير مسائل ضروري را انجام مي دهد .

    يك كميته كارآمد و موثر كنترل عفونت ، مهمترين عنصر از برنامه كنترل بيماريهاي بيمارستاني است . مشاهدات نشان مي دهد كه اكثر عفونتهاي بيمارستاني به علت ضعف در انجام روشهاي ضدعفوني و رفتار با بيماران و موادآلوده حاصل مي شوند . انجام توصيه هايي كه توسط كميته عفونت پيشنهاد مي شود ، در هر بيمارستاني اجباري است .

    مراقبت موثر از بيمار ، نقطه كانوني براي جلوگيري و كنترل عفونتهاي بيمارستاني است و عامل عمده اي در طرح ريزي برنامه كنترل عفونت است . بيمار در مركز برنامه كنترل عفونت قرار دارد و مورد توجه كميته كنترل عفونت است و همچنين نقطه شروعي براي انجام مراقبتها و پيشگيري هاي كنترل عفونت خواهد بود





آنفلوانزای خوکی

آنفلوانزای خوکی

      نخستین ساعات روز شنبه (۵ اردیبهشت) بود که واژه “آنفلوانزای خوکی” به رسانهها راه پیدا کرد، واژهای که در روزهای اخیر تبدیل به سرخط اصلی اخبار شده است. چه چیزی یک آنفلوانزای ساده را تا این حد خطرناک کرده است؟

     “آنفلوانزای خوکی” در مناطق مختلف جهان در حال پیشروی است. سازمان‌های بین‌المللی بهداشت با اعلام مرحله ۵ وضعیت هشدار اعلام کردند که شیوع جهانی آنفلوانزای خوکی امری حتمی خواهد بود. این اولین بار بود که سازمان بهداشت جهانی وضعیت هشدار خود را به مرحله ۵ ارتقا می‌داد که یک مرحله مانده تا وضعیت قرمز است و نشان دهنده اینکه اپیدمی جهانی این بیماری حتمی است.

     به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز به نقل از دویچه وله  ، “آنفلوانزای خوکی” یک بیماری کاملا ساده و رایج دستگاه تنفسی است. آنفلوانزا در خوکها نیز همان قدر رایج است که در انسانها. این بیماری به راحتی و سرعت سرایت میکند اما به ندرت به مرگ منتهی میشود.

  

اما چه چیزی ویروس کنونی را تبدیل به ویروسی خطرناک کرده است؟

     ویروس خوکی نیز مانند تمام ویروسهای دیگر خود را تغییر میدهد. اگر خوکهای مبتلا به آنفلوانزای خوکی همزمان به آنفلوانزای انسانی یا پرندگان نیز مبتلا باشند، این ویروسها میتوانند در بدن حیوان ژنهای خود را تعویض کنند. بدین ترتیب نوعی جدید از ویروس به وجود میآید که هم ژنهای انسان و هم ژنهای حیوان را در خود دارد. این همان اتفاقی است که ظاهرا در مورد ویروس کنونی افتاده است.

ویروس جدید یکی از انواع H1N1 است. N و H مخفف واژههای ” Neuraminidase” و  Hämagglutinin ” و نام دو قشاء سلولی ویروس هستند. در مجموع ۱۶ گونه از “Hämagglutinin ” و ۹ زیرمجموعه از ” Neuraminidase” وجود دارند که میتوانند ترکیبهای مختلفی با هم تشکیل دهند. گونه‌های AH1N1"" ویروس آنفلوآنزا برای نخستین بار در سال 1930 میلادی قرنطینه شدند.


آنفلوانزا


* راه​های انتشار ویروس آنفلوانزای خوکی و نشانه​های ابتلا به آن :

      ویروس آنفلوانزای خوکی میتواند به طور مستقیم از خوک به انسان یا برعکس منتقل شوند. سرایتهای تا کنونی به طور مستقیم از خوک به انسان بوده‌اند. بر اساس اخبار منتشر شده، در مکزیک تا کنون احتمالا در ۴ مورد، انتقال از انسان به انسان بوده است. انتقال انسان به انسان نیز دقیقا شبیه سرایتهای سرماخوردگی معمولی، از راه قطرات بزاق به عنوان مثال در هنگام عطسه و سرفه صورت میگیرد.

 “پاندمی” یا فراگیری گسترده این ویروس در سطح جهانی نیز از خطرهای دیگری است که در مورد آن هشدار داده میشود. ویروس یادشده میتواند از راه مسافران به دیگر کشورها نیز منتقل شود. به گفته مارگارت چان، رئیس سازمان بهداشت جهانی (WHO) «مشاهده بیماری خود میتواند خطر بالقوهای برای انتشار جهانی آن باشد.» این احتمال قوی است که بسیاری از مردم در برابر نوع جدید ویروس ایمن نباشند. اما اینکه این نوع از سرماخوردگی چقدر خطرناک است، به گفته کارشناسان در روزهای آینده مشخص خواهد شد.

 بر اساس اعلام مرکز پیشگیری از بیماریهای واگیر ایالات متحده، آنفلوانزای خوکی از راه مواد غذایی منتقل نمیشود. البته برای اطمینان بیشتر میتوان گوشت خوک را تا دمای بیش از ۷۲ درجه رساند. در این صورت ویروس بهطور حتم از بین خواهد رفت.

 نشانه​ها همچون نشانه​های یک سرماخورگی ساده است

تب، احساس خستگی، بیاشتهایی و سرفه. برخی بیماران همچنین آبریزش بینی، گلودرد و حالت تهوع نیز دارند. اسهال همزمان با تهوع در آنفلوانزای خوکی شدیدتر از انواع دیگر سرماخوردگی است.

 

* چه داروهایی در برابر این بیماری مؤثرند؟

       بر اساس اعلام CDC، اداره سلامت ایالات متحده، چهار داروی آنتی ویروس آمانتدین ،ریمانتدین و oseltamivir و zanamivir برای درمان آنفلونزای خوکی در آمریکا دارای مجوز میباشند. در مورد آنفلونزای خوکی که درسال ۲۰۰۹ در مکزیک شیوع پیداکرد، دونوع Oseltamivir و Zanamivir توسط «مرکز درمان و پیشگیری از بیماری‌ها» در آمریکا توصیه شده‌است. دو داروی Tamiflu و Relenzaکه داروهای رایج برای مقابله با آنفلوانزا هستند نیز، برای مقابله با تمام گونههای کنونی آنفلوانزای خوکی نیز مؤثرند.

      البته تا کنون هیچ واکسن مؤثری برای این نوع از آنفلوانزا یافت نشده است. سازمان بهداشت جهانی و مرکز پیشگیری از بیماریهای واگیردار ایالات متحده، ویروس H1N1 را قرنطینه کردهاند تا آنها را برای ساخت واکسن در اختیار داروسازان قرار دهند

 

انتقال آسان ويروس، ويژگي مهم آنفلوانزاي خوکي است.

      عضو کميته علمي کشوري آنفلوانزا گفت: آنفلوانزاي خوکي بيماري مشترک بين انسان و حيوان است که به راحتي از خوک به انسان و از انسان به انسان منتقل مي شود و بسيار مرگبار است.

       دکتر "مسعود مرداني" فوق تخصص بيماري هاي عفوني در گفت و گوي اختصاصي با خبرنگار علمي ايرنا اظهار داشت: اخيرا در مکزيک نوعي ويروس آنفلوانزا مشاهده شده که از خوک به انسان سرايت مي کند و تاکنون منجر به مرگ دهها تن شده است.

وي افزود: طبق آخرين آمار تا به حال 800 نفر در مکزيک مبتلا شده اند که 81 نفر آنها جان خود را از دست داده اند.

همچنين تا 26 آوريل در آمريکا 20 نفر ( 7 نفر در کاليفرنيا، 8 نفر در نيويورک و بقيه در ساير ايالت ها) به بيماري آنفلوانزاي خوکي مبتلا شده اند.

رييس بخش عفوني بيمارستان لقمان حکيم گفت: آنفلوانزاي خوکي بيماري بسيار کشنده اي است که سرعت انتقال اين بيماري از خوک به خوک بسيار بالا است، اما در خوک کشنده نيست و در انسان بسيار کشنده است.

وي يادآور شد: اين بيماري قابليت سرايت از انسان به انسان و از خوک به انسان را دارد.

استاد دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي ، احتمال وجود چرخه انتقال ويروس بين خوک ، پرنده و انسان را مطرح کرد.

      مرداني با اشاره به اينکه علايم اين بيماري همانند علايم آنفلوانزاي فصلي است، گفت: علايم اين بيماري به صورت سرفه، تب بالا، بدن درد، سردرد، درد شکم ظاهر مي شود و در برخي موارد همراه با اسهال و استفراغ است.

      فوق تخصص بيماري هاي عفوني اظهار داشت: آنفلوانزاي خوکي به شدت در انسان پيشرفت مي کند و دستگاه تنفسي بيمار را دچار اختلال مي کند و در نهايت به مرگ بيمار مي انجامد.

      عضو کميته علمي کشوري آنفلوانزا با اشاره به اينکه نحوه انتقال اين بيماري همانند انتقال بيماري آنفلوانزاي فصلي است گفت: دست دادن و تماس با ترشحات و قطرات دستگاه تنفسي عامل بسيار مهم انتقال ويروس عامل اين بيماري است و با توجه به اينکه انتقال اين بيماري به راحتي صورت مي گيرد، کشورهاي درگير شامل مکزيک و آمريکا اقدامات پيشگيرانه بسيار سختي را به اجرا درآورده اند.

      تلاش جامعه جهاني بر اين است که سريعا وارد اقدامات و عمليات پيشگيري کننده شده تا اين بيماري از کشورهاي درگير (مکزيک و آمريکا) به ساير کشورهاي دنيا نفوذ نکند.

      مرداني يادآور شد: کشورهاي جنوب شرق آسيا، ژاپن و چين اندونزي در فرودگاه هاي خود افرادي را که از آمريکا و مکزيک وارد مي شوند مورد بررسي قرار مي دهند و به آنها ماسک و وسايل حفاظتي مي دهند.

      رييس بخش عفوني بيمارستان لقمان حکيم گفت: طبق آخرين گزارشهاي وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکي، هيچ موردي از موارد ابتلاي به آنفلوانزاي خوکي در ايران مشاهده نشده است.

      وي افزود: با اين حال بايد اقدامات احتياطي به خصوص در کنترل مرزهاي هوايي کشور از لحاظ ورود مسافرين از کشورهاي درگير به ايران صورت گيرد.

      مرداني يادآور شد: ارتباط مستقيمي بين راههاي هوايي در ايران و مکزيک وجود ندارد، اما باز بايد اقدامات احتياطي لازم را انجام داد چون ممکن است يک مسافر از اين کشورها وارد دبي و از آنجا وارد ايران شود.

      آنفلوانزاي خوکي بيماري مشترکي بين انسان و حيوان است. تا حدود يک ماه قبل تنها خطري که در مورد بيماري مشترک بين انسان و حيوان جامعه جهاني تهديد مي کند آنفلوانزاي مرغي بود که تقريبا توجه تمام دنيا را به خود معطوف کرده بود.اما اخيرا ابتلا به آنفلوانزاي خوکي در مکزيک مرگ دهها نفر را به دنبال داشته است.

      آنفلوانزاي خوکي نشانه هايي شبيه به آنفلوانزاي فصلي دارد که معمولا با تب و لرز و سرفه و بي اشتهايي همراه است.

      کميته فوريت‌هاي سازمان بهداشت جهاني به کشورهاي جهان توصيه کرد به شدت مراقب هرگونه شيوع غيرعادي بيماري‌هاي شبه آنفلوآنزا و ذات الريه شديد باشند.

اين سازمان اعلام کرد: اين بيماري از توان بالقوه‌اي براي ايجاد همه‌گيري برخوردار است.

       اين کميته اين بيماري واگيردار را يک فوريت بهداشتي همگاني اعلام کرد که نگراني بين‌المللي ايجاد کرده است.

       آخرين گزارشها، حاکي از وجود مواردي از اين بيماري در استراليا و کانادا است. اين بيماري در مسافراني که از مکزيک به اين کشورها بازگشته اند مشاهده شده است.

همچنين وزارت بهداشت چين روز دوشنبه به شهروندان اين کشور هشدار داد مراقب شيوع احتمالي بيماري مرگبار آنفلوانزاي خوکي در کشور باشند. با اين حال هنوز هيچ موردي از آنفلوانزاي خوکي در چين مشاهده نشده است.

پیشگیری

    

آنفلوآنزای خوکی مانند هر نوع سرماخوردگی دیگر از راه تماس سرفه، عطسه منتقل می‌شود.

 v   دستان خود را به طور مرتب با آب و صابون بشویید، مخصوصا زمانی که عطسه یا سرفه می‌کنید و یا وقتی که از بیرون به خانه باز می‌گردید. و اگر آب و صابون در دسترس نیست، می‌توانید از ژل‌های تمیزکننده دست استفاده کنید.

 

v   از تماس نزدیک با خوک‌ها و یا انسان‌هایی که آلوده هستند بپرهیزید.

v   از دست زدن به اشیا و سطوحی که ممکن است آلوده باشند،مخصوصا در اماکن عمومی بپرهیزید.(مانند میز‌های کافی شاپ‌ها و رستوران‌ها، دستگیره درب وسائل حمل و نقل عمومی، نرده‌ها و …)

 

v   از دست زدن به دهان، بینی و چشمان خود بپرهیزید.

 

 

v   در صورتی که خود مشکوک به ابتلا به آنفلوآنزا هستید، حتما هنگام عطسه و سرفه جلوی دهان و بینی خود را بگیرید. اگر دستمال به همراه ندارید، هنگام عطسه یا سرفه قسمت داخلی آرنج خود را در برابر دهان و بینی بگیرید تا دستانتان آلوده نشوند.





روز پرستار

     هر چند پرستاري حرفه اي به قدمت تاريخ بشري است، اما در حقيقت بيش از ۲۰۰ سال از عمر رشته پرستاري به شكل نوين و فعلي در جهان نمي گذرد. در كشور ما نيز اين عمر كمتر از نصف عمر جهاني است و از عمر اين رشته به صورت آكادميك در كشور ما نيز حدود ۹۰ سال مي گذرد. در حال حاضر ۱۴۵ دانشكده پرستاري در مقاطع كارداني ، كارشناسي ، كارشناسي ارشد و دكتري فعاليت مي كنند. پرستار

* شغل خطرناك
پرستاران در تماس و ارتباط مستقيم با بيماران قرار دارند و در اين ميان، وضعيت بيماران بخش هاي ويژه و عفوني كه بايد بيشترين مراقبت هاي بهداشتي از آنان صورت بگيرد، در حال حاضر به محل نگراني از بابت انتقال بيماري تبديل شده است. پرستاران هنگام خدمت با عوامل بيماريزايي همچون ويروس هاي ايدز، هپاتيت، سل و بسياري موارد ديگر در تماس مستقيم هستند كه اين امر سلامت جاني آنها را بشدت به خطر مي اندازد. گاهي نيز بيماري از پرستار مخفي مي شود. مخفي كردن بيماري هاي خاص ظلم مضاعف در حق پرستاران است، چرا كه اين حق پرستار است كه بداند با چه نوعي از بيماري در ارتباط است. البته گاهي ممكن است بيمار مبتلابه ايدز يا هپاتيت خودش هم نداند كه چه بيماري اي دارد. گذشته از پرستاران، توجه نداشتن به اين نكته، خطرات ناگواري را متوجه سلامت مردم و جامعه خواهد كرد، زيرا يك پرستار آلوده به بيماري عفوني مي تواند بيماران ديگر را نيز آلوده كند.

*روزي براي پرستاران
      انتخاب نام براي روزهاي سال و تجليل و يادبود از آن مناسبت ها كاري مهم است كه بايد در آن كمال دقت و توجه را داشت تا بهترين روز را براي آن مناسبت در نظر گرفت. انتخاب روزي كه در آن بتوان از مقام شامخ پرستاران و بهورزان تجليل كرد، به دليل سختي كار اين افراد دشوارتر است. florence_nightingale
      جالب است بدانيد ۱۲ مي (۲۲ ارديبهشت) نيز روز جهاني پرستار نام دارد.در چنين روزي از سال ۱۸۲۰ فلورانس نايتينگل، پرستار معروف به دنيا آمد. وي در جريان جنگ هاي كريمه و درمان نظاميان مجروح تلاش بسياري كرد و به همين دليل شهرت جهاني به دست آورد و به پاس تلاش هاي فراوان وي در امر پرستاري ، روز تولد وي در بسياري از كشورها روز جهاني پرستار اعلام شد. فلورانس نايتينگل، ملقب به بانوي چراغ به دست، در سال ۱۸۶۰، آموزشگاه پرستاري نايتينگل را در بيمارستان سنت توماس لندن تاسيس كرد. اين آموزشگاه كه اولين دانشكده پرستاري در دنيا به شمار مي رود، با ۱۰ دانشجو آغاز به كار كرد. اين اولين دانشكده پرستاري در دنيا بر ۲ اصل مهم استوار بود: يكي اين كه پرستاران حتما مي بايست به طور عملي در رشته تخصصي خود آموزش مي ديدند و ديگر اين كه موظف بودند نظم و انضباط و اصول اخلاقي را در هر شرايطي رعايت كنند. فلورانس نايتينگل با تاسيس اين آموزشگاه موفق شد حرفه پرستاري را از شغلي بدنام به حرفه اي آبرومند براي زنان تبديل كند. شايد بد نباشد در كنار روز ولادت حضرت زينب كه به عنوان روز پرستار در كشور شناخته مي شود روز جهاني پرستار را نيز به تقدير از اين سپيد پوشان دردمند اختصاص داد. چنان كه در برخي مناسبت ها در كنار روز ملي، روز جهاني نيز گرامي داشته مي شود. آيا براستي حتي ۲ روز تقدير از اين قشر زحمتكش و گرامي كافي است؟!

Nursing
*كار سخت
      بدون سختي كار پرستاري در بيشتر كشورهاي دنيا به عنوان يك شغل سخت و زيان آور شناخته شده است، اما در ايران پرستاران بسياري از مزاياي سختي كار را ندارند يا در عمل فرصتي براي استفاده از آن را پيدا نمي كنند. فردي كه پرستار با او سرو كار دارد، بيماري است كه با اضطراب، تشويش و نگراني درباره آينده دست به گريبان است. بيماران كم بضاعت تر نگران تهيه مخارج هستند. ارباب رجوع بيمارستان ها و پرستاران ، افرادي با آستانه تحمل پايين هستند كه از پرستار خود انتظار دارند رفتاري بسيار خوب داشته باشد و تحمل كوچكترين بي اعتنايي را از طرف او ندارند. اين فضا، فضايي غمناك است كه شادابي ندارد. كسي كه به طور مداوم در چنين محيطي كار مي كند بسختي مي تواند روحيه خود را حفظ كند. علاوه بر اين، شيفت هاي فشرده و اضافه كاري هاي زياد و شب كاري ها همگي دست به دست هم مي دهند تا روحيه اين افراد را ضعيف كنند. حال كمبود نيرو را به اين مشكلات اضافه كنيد؛ در اين شرايط تعداد بيماراني كه هر پرستار مسووليت نگهداري آنها را دارد با توانايي جسماني او تناسبي ندارد، به طوري كه فشار زياد كار، رمقي براي رسيدگي به نحو مطلوب براي پرستاران باقي نمي گذارد. از سوي ديگر، بخشي از خدماتي كه بيماران نياز دارند مثل خدمات اوليه بيماران، كمك در راه بردن، غذا دادن و غيره در شرح وظايف پرستاران نيست و اين كارها وظيفه كمك بهيار است، اما چون كمك بهيار در بيمارستان نيست يا به تعداد كم وجود دارد و از طرفي بيمار همه آنها را از پرستار انتظار دارد با توجه به اين كه پرستاران حس انسان دوستانه دارند اين كارها نيز از سوي پرستاران انجام مي شود. گاهي حتي برخي فعاليت هاي پرستاران اداري است كه بايد توسط منشي انجام شود، اما پرستار به اجبار انجام مي دهد.

* شيفت هاي مضر
      شغل هاي شيفتي براي سلامتی مضرند. بررسي ها نشان داده است افرادي كه زمان كار آنها به واسطه شيفتي بودن تغيير مي كند، بيشتر در معرض ابتلابه بيماري هاي مختلف قرار مي گيرند. از آنجا كه ساعت بيولوژيك بدن سيستم هاي پيچيده بدن و تنظيم هورمون ها را به عهده دارد، با اختلال در كار آن كل بدن از تنظيم خارج مي شود. محققان به پرستاران و آتش نشانان و رانندگان بين شهري اشاره مي كنند كه اين افراد بايد بيشتر مراقب سلامت خود باشند.

*مگر فرشته هم بده
    گاهي بيماران يا همراهان آنها از بد خلقي پرستاران گله مند هستند.در اين كه در هر شغلي خوب و بد مي تواند وجود داشته باشد شكي نيست، در اين كه انسان نيز گاهي ممكن است اشتباه كند هم شكي نيست، اما نبايد يكطرفه به قاضي رفت. مشكلات مالي در هر شغل و صنفي ممكن است وجود داشته باشد .بسياري از افراد جامعه شغل دوم و سوم دارند، اما وقتي شغل با جان انسان ها در ارتباط باشد مشكلات مالي روي ديگري پيدا مي كند. برخي پرستاران براي حل مشكلات مالي خود مجبور به انجام ۲ يا ۳ شيفت كار هستند. طبيعي است وقتي بيش از توان كار كنند كيفيت كار پايين خواهد آمد و شايد ديگر حوصله كافي براي تحمل همه چيز وجود نداشته باشد. ضمن اين كه گذشته از ساعات طولاني كاري شكوه و شكايت و گاهي غرغرهاي بي مورد بيماران (كه نمي توان خرده از آنان گرفت زيرا شرايط طبيعي ندارند و بد اخلاق تر و دل نازك تر از گذشته هستند) موجب خستگي روحي و جسمي پرستار مي شود. پرستار هم آدم است و ظرفيت آدمي محدود. او خسته مي شود، عصبي مي شود و گاهي هم زير بار مشكلات و سختي كار به اصطلاح كم مي آورد. در اين شرايط كه آستانه تحمل او پايين آمده است شايد حرفي بزند يا كاري كند كه از ديد همراهان بيمار در شان فرشته سپيد پوش نباشد و ايراد بد بودن از فرشته را مي گيرند؛ اما كسي هم از او نمي پرسد كه خرج زندگي اين فرشته از كجا تامين مي شود و وضع رفاهي او چطور است. پرستار هم مجبور است مثل ديگران براي تامين مخارج كار كند، حتي اگر ۳ شيفت در روز باشد. ولي اين فرق وجود دارد كه در اين وضعيت علاوه بر پرستار بيمار نيز متضرر مي شود.

*بازنگري وظايف
      شرح وظايف پرستاري متناسب با توسعه و پيشرفت هاي پزشكي و پرستاري نيست. خيلي از مواردي كه هم اكنون در سيستم درمان و سلامت در حال انجام است، مانند پيوندهاي قلب، كبد، ريه، كليه و جراحي هاي مختلف و همچنين تكنيك هايي كه در خصوص قلب و عروق، باز كردن عروق و غيره در كشور در حال انجام است، در گذشته نبوده است. در ۲۰ سال پيش خيلي از تكنولوژي ها و دستگاه هايي كه امروز در بخش هاي ويژه استفاده مي شود، وجود نداشت، اما اكنون با اين پيشرفت ها انتظارات نيز از پرستاران تغيير كرده است. انتظارات از سيستم پرستاري ايجاب مي كند كه شرح وظايف و نقش هاي جديدي را براي پرستاران با توجه به توسعه هاي جديد تعريف كنيم. شرح وظايف فعلي پرستاران در حال حاضر بسيار محدود و بسته است و جوابگوي نيازهاي فعلي سيستم سلامت نيست. در خيلي از موارد نيز صراحت و شفافيت ندارد.


*براي سلامت جامعه
    پرستاران، فرشتگان سپيدپوش جامعه هستند كه لباس خدمت بي منت را بر تن دارند. اين جمله كليشه اي بارها و بارها تكرار شده است. اينان بي اجر و منت هر خدمتي را انجام مي دهند اما مباد يا رب مخدوم بي عنايت. روز پرستار هم روزي كليشه اي شده است. نشريات تقدير و تشكر مي كنند و پرستاران گله و شكايت. هر سال در روز پرستار نشريات مي نويسند «سفيدپوشان مهربان همچون فرشته بر بالين بيماران حاضر مي شوند و شبانه روز خود را وقف آنها مي كنند روزتان مبارك باد و …» اما كسي به اين فكر نمي كند كه اين پرستاران خود نياز به پرستاري دارند! پرستار در نقش فرشته اي سفيدپوش وظيفه مهمي به عهده دارد. رساندن دارو و ارائه مراقبت هاي پزشكي فقط قسمتي از وظيفه اوست. او بايد بتواند از نظر روحي و رواني نيز از بيمار مراقبت كند يا حداقل وضع او را بدتر نكند. اما وقتي پرستار خود با مشكلات گوناگوني مواجه است آيا مي توان از او انتظار تيمار داشت؟ اگر به فكر سلامت جامعه هستيم، بايد سلامت پرستاران را مد نظر قرار دهيم. كما اين كه مقام معظم رهبري در فرمايش هاي خود عنوان كرده اند: «بي اعتنايي به شغل شريف پرستاري، بي اعتنايي به سلامت جامعه است. بيماري كه دوران بيماري و رنج را به دور از دوستان و خانواده در بيمارستان سپري مي كند، چشم اميد به رسيدگي پرستار دارد. او نيازمند محبت است تا بهبود يابد. اما پرستاران هم حمايت و پشتيباني جامعه را مي جويند و خواهان ارج نهادن جامعه به جايگاه واقعي خويشند. رهايي جامعه پرستاري از مشكلات مي تواند به حفظ سلامت جامعه كمك شاياني كند اين راه دشوار و سخت و در عين حال پيچيده محقق نمي شود مگر اين كه تمام آحاد جامعه و مسوولان و نهادها به صورت هماهنگ و متحد و همراه با انسجام در راه ياري پرستاران يا همان سربازان سلامت همقدم شوند.




گزارش تخلف
بعدی