آنفلوانزای خوکی

آنفلوانزای خوکی

      نخستین ساعات روز شنبه (۵ اردیبهشت) بود که واژه “آنفلوانزای خوکی” به رسانهها راه پیدا کرد، واژهای که در روزهای اخیر تبدیل به سرخط اصلی اخبار شده است. چه چیزی یک آنفلوانزای ساده را تا این حد خطرناک کرده است؟

     “آنفلوانزای خوکی” در مناطق مختلف جهان در حال پیشروی است. سازمان‌های بین‌المللی بهداشت با اعلام مرحله ۵ وضعیت هشدار اعلام کردند که شیوع جهانی آنفلوانزای خوکی امری حتمی خواهد بود. این اولین بار بود که سازمان بهداشت جهانی وضعیت هشدار خود را به مرحله ۵ ارتقا می‌داد که یک مرحله مانده تا وضعیت قرمز است و نشان دهنده اینکه اپیدمی جهانی این بیماری حتمی است.

     به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز به نقل از دویچه وله  ، “آنفلوانزای خوکی” یک بیماری کاملا ساده و رایج دستگاه تنفسی است. آنفلوانزا در خوکها نیز همان قدر رایج است که در انسانها. این بیماری به راحتی و سرعت سرایت میکند اما به ندرت به مرگ منتهی میشود.

  

اما چه چیزی ویروس کنونی را تبدیل به ویروسی خطرناک کرده است؟

     ویروس خوکی نیز مانند تمام ویروسهای دیگر خود را تغییر میدهد. اگر خوکهای مبتلا به آنفلوانزای خوکی همزمان به آنفلوانزای انسانی یا پرندگان نیز مبتلا باشند، این ویروسها میتوانند در بدن حیوان ژنهای خود را تعویض کنند. بدین ترتیب نوعی جدید از ویروس به وجود میآید که هم ژنهای انسان و هم ژنهای حیوان را در خود دارد. این همان اتفاقی است که ظاهرا در مورد ویروس کنونی افتاده است.

ویروس جدید یکی از انواع H1N1 است. N و H مخفف واژههای ” Neuraminidase” و  Hämagglutinin ” و نام دو قشاء سلولی ویروس هستند. در مجموع ۱۶ گونه از “Hämagglutinin ” و ۹ زیرمجموعه از ” Neuraminidase” وجود دارند که میتوانند ترکیبهای مختلفی با هم تشکیل دهند. گونه‌های AH1N1"" ویروس آنفلوآنزا برای نخستین بار در سال 1930 میلادی قرنطینه شدند.


آنفلوانزا


* راه​های انتشار ویروس آنفلوانزای خوکی و نشانه​های ابتلا به آن :

      ویروس آنفلوانزای خوکی میتواند به طور مستقیم از خوک به انسان یا برعکس منتقل شوند. سرایتهای تا کنونی به طور مستقیم از خوک به انسان بوده‌اند. بر اساس اخبار منتشر شده، در مکزیک تا کنون احتمالا در ۴ مورد، انتقال از انسان به انسان بوده است. انتقال انسان به انسان نیز دقیقا شبیه سرایتهای سرماخوردگی معمولی، از راه قطرات بزاق به عنوان مثال در هنگام عطسه و سرفه صورت میگیرد.

 “پاندمی” یا فراگیری گسترده این ویروس در سطح جهانی نیز از خطرهای دیگری است که در مورد آن هشدار داده میشود. ویروس یادشده میتواند از راه مسافران به دیگر کشورها نیز منتقل شود. به گفته مارگارت چان، رئیس سازمان بهداشت جهانی (WHO) «مشاهده بیماری خود میتواند خطر بالقوهای برای انتشار جهانی آن باشد.» این احتمال قوی است که بسیاری از مردم در برابر نوع جدید ویروس ایمن نباشند. اما اینکه این نوع از سرماخوردگی چقدر خطرناک است، به گفته کارشناسان در روزهای آینده مشخص خواهد شد.

 بر اساس اعلام مرکز پیشگیری از بیماریهای واگیر ایالات متحده، آنفلوانزای خوکی از راه مواد غذایی منتقل نمیشود. البته برای اطمینان بیشتر میتوان گوشت خوک را تا دمای بیش از ۷۲ درجه رساند. در این صورت ویروس بهطور حتم از بین خواهد رفت.

 نشانه​ها همچون نشانه​های یک سرماخورگی ساده است

تب، احساس خستگی، بیاشتهایی و سرفه. برخی بیماران همچنین آبریزش بینی، گلودرد و حالت تهوع نیز دارند. اسهال همزمان با تهوع در آنفلوانزای خوکی شدیدتر از انواع دیگر سرماخوردگی است.

 

* چه داروهایی در برابر این بیماری مؤثرند؟

       بر اساس اعلام CDC، اداره سلامت ایالات متحده، چهار داروی آنتی ویروس آمانتدین ،ریمانتدین و oseltamivir و zanamivir برای درمان آنفلونزای خوکی در آمریکا دارای مجوز میباشند. در مورد آنفلونزای خوکی که درسال ۲۰۰۹ در مکزیک شیوع پیداکرد، دونوع Oseltamivir و Zanamivir توسط «مرکز درمان و پیشگیری از بیماری‌ها» در آمریکا توصیه شده‌است. دو داروی Tamiflu و Relenzaکه داروهای رایج برای مقابله با آنفلوانزا هستند نیز، برای مقابله با تمام گونههای کنونی آنفلوانزای خوکی نیز مؤثرند.

      البته تا کنون هیچ واکسن مؤثری برای این نوع از آنفلوانزا یافت نشده است. سازمان بهداشت جهانی و مرکز پیشگیری از بیماریهای واگیردار ایالات متحده، ویروس H1N1 را قرنطینه کردهاند تا آنها را برای ساخت واکسن در اختیار داروسازان قرار دهند

 

انتقال آسان ويروس، ويژگي مهم آنفلوانزاي خوکي است.

      عضو کميته علمي کشوري آنفلوانزا گفت: آنفلوانزاي خوکي بيماري مشترک بين انسان و حيوان است که به راحتي از خوک به انسان و از انسان به انسان منتقل مي شود و بسيار مرگبار است.

       دکتر "مسعود مرداني" فوق تخصص بيماري هاي عفوني در گفت و گوي اختصاصي با خبرنگار علمي ايرنا اظهار داشت: اخيرا در مکزيک نوعي ويروس آنفلوانزا مشاهده شده که از خوک به انسان سرايت مي کند و تاکنون منجر به مرگ دهها تن شده است.

وي افزود: طبق آخرين آمار تا به حال 800 نفر در مکزيک مبتلا شده اند که 81 نفر آنها جان خود را از دست داده اند.

همچنين تا 26 آوريل در آمريکا 20 نفر ( 7 نفر در کاليفرنيا، 8 نفر در نيويورک و بقيه در ساير ايالت ها) به بيماري آنفلوانزاي خوکي مبتلا شده اند.

رييس بخش عفوني بيمارستان لقمان حکيم گفت: آنفلوانزاي خوکي بيماري بسيار کشنده اي است که سرعت انتقال اين بيماري از خوک به خوک بسيار بالا است، اما در خوک کشنده نيست و در انسان بسيار کشنده است.

وي يادآور شد: اين بيماري قابليت سرايت از انسان به انسان و از خوک به انسان را دارد.

استاد دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي ، احتمال وجود چرخه انتقال ويروس بين خوک ، پرنده و انسان را مطرح کرد.

      مرداني با اشاره به اينکه علايم اين بيماري همانند علايم آنفلوانزاي فصلي است، گفت: علايم اين بيماري به صورت سرفه، تب بالا، بدن درد، سردرد، درد شکم ظاهر مي شود و در برخي موارد همراه با اسهال و استفراغ است.

      فوق تخصص بيماري هاي عفوني اظهار داشت: آنفلوانزاي خوکي به شدت در انسان پيشرفت مي کند و دستگاه تنفسي بيمار را دچار اختلال مي کند و در نهايت به مرگ بيمار مي انجامد.

      عضو کميته علمي کشوري آنفلوانزا با اشاره به اينکه نحوه انتقال اين بيماري همانند انتقال بيماري آنفلوانزاي فصلي است گفت: دست دادن و تماس با ترشحات و قطرات دستگاه تنفسي عامل بسيار مهم انتقال ويروس عامل اين بيماري است و با توجه به اينکه انتقال اين بيماري به راحتي صورت مي گيرد، کشورهاي درگير شامل مکزيک و آمريکا اقدامات پيشگيرانه بسيار سختي را به اجرا درآورده اند.

      تلاش جامعه جهاني بر اين است که سريعا وارد اقدامات و عمليات پيشگيري کننده شده تا اين بيماري از کشورهاي درگير (مکزيک و آمريکا) به ساير کشورهاي دنيا نفوذ نکند.

      مرداني يادآور شد: کشورهاي جنوب شرق آسيا، ژاپن و چين اندونزي در فرودگاه هاي خود افرادي را که از آمريکا و مکزيک وارد مي شوند مورد بررسي قرار مي دهند و به آنها ماسک و وسايل حفاظتي مي دهند.

      رييس بخش عفوني بيمارستان لقمان حکيم گفت: طبق آخرين گزارشهاي وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکي، هيچ موردي از موارد ابتلاي به آنفلوانزاي خوکي در ايران مشاهده نشده است.

      وي افزود: با اين حال بايد اقدامات احتياطي به خصوص در کنترل مرزهاي هوايي کشور از لحاظ ورود مسافرين از کشورهاي درگير به ايران صورت گيرد.

      مرداني يادآور شد: ارتباط مستقيمي بين راههاي هوايي در ايران و مکزيک وجود ندارد، اما باز بايد اقدامات احتياطي لازم را انجام داد چون ممکن است يک مسافر از اين کشورها وارد دبي و از آنجا وارد ايران شود.

      آنفلوانزاي خوکي بيماري مشترکي بين انسان و حيوان است. تا حدود يک ماه قبل تنها خطري که در مورد بيماري مشترک بين انسان و حيوان جامعه جهاني تهديد مي کند آنفلوانزاي مرغي بود که تقريبا توجه تمام دنيا را به خود معطوف کرده بود.اما اخيرا ابتلا به آنفلوانزاي خوکي در مکزيک مرگ دهها نفر را به دنبال داشته است.

      آنفلوانزاي خوکي نشانه هايي شبيه به آنفلوانزاي فصلي دارد که معمولا با تب و لرز و سرفه و بي اشتهايي همراه است.

      کميته فوريت‌هاي سازمان بهداشت جهاني به کشورهاي جهان توصيه کرد به شدت مراقب هرگونه شيوع غيرعادي بيماري‌هاي شبه آنفلوآنزا و ذات الريه شديد باشند.

اين سازمان اعلام کرد: اين بيماري از توان بالقوه‌اي براي ايجاد همه‌گيري برخوردار است.

       اين کميته اين بيماري واگيردار را يک فوريت بهداشتي همگاني اعلام کرد که نگراني بين‌المللي ايجاد کرده است.

       آخرين گزارشها، حاکي از وجود مواردي از اين بيماري در استراليا و کانادا است. اين بيماري در مسافراني که از مکزيک به اين کشورها بازگشته اند مشاهده شده است.

همچنين وزارت بهداشت چين روز دوشنبه به شهروندان اين کشور هشدار داد مراقب شيوع احتمالي بيماري مرگبار آنفلوانزاي خوکي در کشور باشند. با اين حال هنوز هيچ موردي از آنفلوانزاي خوکي در چين مشاهده نشده است.

پیشگیری

    

آنفلوآنزای خوکی مانند هر نوع سرماخوردگی دیگر از راه تماس سرفه، عطسه منتقل می‌شود.

 v   دستان خود را به طور مرتب با آب و صابون بشویید، مخصوصا زمانی که عطسه یا سرفه می‌کنید و یا وقتی که از بیرون به خانه باز می‌گردید. و اگر آب و صابون در دسترس نیست، می‌توانید از ژل‌های تمیزکننده دست استفاده کنید.

 

v   از تماس نزدیک با خوک‌ها و یا انسان‌هایی که آلوده هستند بپرهیزید.

v   از دست زدن به اشیا و سطوحی که ممکن است آلوده باشند،مخصوصا در اماکن عمومی بپرهیزید.(مانند میز‌های کافی شاپ‌ها و رستوران‌ها، دستگیره درب وسائل حمل و نقل عمومی، نرده‌ها و …)

 

v   از دست زدن به دهان، بینی و چشمان خود بپرهیزید.

 

 

v   در صورتی که خود مشکوک به ابتلا به آنفلوآنزا هستید، حتما هنگام عطسه و سرفه جلوی دهان و بینی خود را بگیرید. اگر دستمال به همراه ندارید، هنگام عطسه یا سرفه قسمت داخلی آرنج خود را در برابر دهان و بینی بگیرید تا دستانتان آلوده نشوند.






نظرات:



متن امنیتی

گزارش تخلف
بعدی